HTML

alvaszavar

Az alvászavart egyszerű kezelni, és gyorsan meg lehet szüntetni az álmatlanságot. Ha Te is alvászavarral küzdesz, ezen a helyen mindent megtudhatsz az alvással kapcsolatban.

Friss topikok

Archívum

Az alvászavar megismerése

2011.10.20. 21:15 álmatlanság

Az alvászavar megismerése

 

Az alvászavar problémája nem újkeletű hazánkban. Mégis, az elmúlt tíz évben rohamosan nő az alvászavarral küzdő betegek száma, az elmúlt öt évben pedig gombamód szaporodnak az alternatív gyógymódokat tanácsoló alvás terapeuták.

A helyes gyógymódot azonban egyre nehezebb megtalálni. Pont a már említett növekvő kínálat miatt.

Te mikor tapasztaltad életedben először, hogy nem alszol jól éjszakánként? Periódusokban, vagy folyamatosan nehezen tud bekövetkezni az elalvás?

Ha ugyanis periódusonként jelentkezik ez a gyötrő állapot, akkor valószínűleg a tested jelez a külvilág felé. A férfiaknál túlzott fizikai leterheltség következtében mutatkozik mindez. A nőknél pedig a havi hormoningadozás következtében jöhet elő a nehezen elalvás jelensége.

A teli hold esete a szakembereket nagyon megosztja. A babonákban hívők mondjak biztosra, hogy a teli hold megzavarja a lelket, testet egyaránt, ezért olyan nehéz azokban a napokban elalvás.

A valóság az, hogy bizonyosan van hatása a teliholdnak biofizikai módon is az emberi szervezetre, de ez elsősorban a nők hormonszintjére van elsősorban erős hatással.

Természetesen ezek egyike sem foglalja magában, az alvászavar konkrét okát.

Az alvászavar ugyanis nem ezekhez köthető, következetes periódusokban következik be. A szakaszok ugyanis az alvászavar esetében nem egyenletesen követik egymást, hanem össze-vissza.

Nincs kimutatott tény, mikor következne be pontosan, éppen amikor rosszul alszol. Ezért olyan idegtépő ez az alvászavar-jelenség.

A sok-sok régebbről, vagy újonnan felbukkanó módszerekről már beszéltünk, s pont ebből a növekvő kínálatból nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet.

A napjaink zeneterápiás módszerei nagyon hasznosnak és valóban hatékonyaknak mondhatók, azonban a csoportos foglalkozásokat nem mindenki szereti. Sőt. Sokan kifejezetten nem tudnak több ember előtt beszélni személyes problémájukról.

A magyar társadalom eleve zárkózott alkatú, ám a pszichológus szakemberek szerint, ez mostanra már túlzott bezárkózást jelent a magyar emberek körében.

A különféle terapeutikus csoportos beszélgetések pont ezen a zárkózottságon hivatottak oldani.

Az esetek többségében némi változást ugyan el lehet érni, de fél év múlva az oldottsági szint, amit a kezelésekkel el lehet érni, újra előjön.

A különféle terápiás alkalmak tehát jók, de csak ha szinten is van tartva az elért eredmény. Ez vonatkozik természetes az alvászavaros kezelésekre is.

A probléma csak az, hogy egy ilyen kezelés hetente legalább két alkalommal célszerű, amely egyáltalán nem pénztárca kímélő.

Gyűjtögetni meg nincs idő, hiszen, ha az ember sokat vár az alvászavar orvoslására, könnyen megeshet, hogy zavara akár a drasztikussági szintet is eléri, amikor már kizárólag szinte csak rövid távon az erős gyógyszeres kezelés segíthet.

Legsúlyosabb esetben akár kórházi bent léttel is egybe kötve.

Mindenesetre a legtöbb szakember elsősorban a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, ami szintén megszívlelendő, de akkor mi van azokkal, akik most ebben a percben betegek?

Mert Neked most van szükséged a segítségre.

Hiába látod a számtalan módszert a gyógyszerestől a terápiás kezelésekig, a személyiségfejlesztésektől a gyógyteák hihetetlen „csodájáig”, ha Te most akarsz tartósan változtatni életeden, hogy újból édes legyen minden éjszakád.

Ehhez mi most megadjuk a legfontosabbat, mert eláruljuk a titkot, hogy ne legyen gondod az elalvással. Hosszú távon sem.

Az alvászavar leküzdhető. Ehhez a módszer, az eszköz adott. Holnaptól már akár Te is boldogan ébredhetsz fel, és nem fog fájni a fejed, nem fogod rosszul érezni magad a fáradtságtól. Minden megoldható.
 

Az alvászavar  megismeréséért már csak KATTINTS IDE.

Szólj hozzá!

Címkék: alvászavar álmatlanság altató ellen altatók

2011.10.20. 16:56 álmatlanság

Az alvászavar mindig a lélekben dől el

 

A szakemberek véleménye megosztott, hogyan is lehetne kezelni a legeredményesebben az alvászavar problémáját a pácienseknél. Azonban abban mindenki egyetért, hogy a beteg önmagához viszonyulása a legfontosabb. Hogy mit is jelent ez?

 

A kellő időbeni felismerést. Ha már most a takaró szélét rágod éjszakáként, de mégsem tudsz elaludni estéről estére, ott már nagy a baj. Főleg, mert egy helyben toporogsz, de nem jutsz előbbre, másrészt pedig, aki három hétnél több ideig is ebben szenved, ám mégsem tapasztal semmilyen változást, az már a krónikus alvászavar kategóriájába tartozó. És általában rögtön gyógyszeres kezelésre szorul, akár még be is kell feküdnie valamilyen alvásközpontba a gyorsabb regenerációs folyamat elindításáért.

 

Megoldási javaslatokat tehát kaphatsz, de ha önmagad nem ismered fel időben a bajt, és nem állsz hozzá kellő akarattal, az orvos is nehezebben fog tudni segíteni. Drasztikus esetben nem is fog tud majd mit tenni.

 

Szerinted miből áll egy alvási folyamatunk? Nem szabad azt hinni, hogy amint elaludtál, rögtön mélyen alszik idegrendszered. Először csak szenderegsz, aztán jön a felszínes alvás, a közepes, majd végül a mély fázis időszaka. Természetesen érthető, hogy élettani okokból ez utóbbi a kiemelendő. Ilyenkor pihennek meg az idegsejtek. Élvezik, hogy végre nem kell dolgozniuk. De nem csak az idegsejtek. Sejtjeid milliója lógatja a lábát ilyenkor, aminek eredménye, hogy 7,5 órai alvás után arcod kisimul, nem lesznek táskák szemed alatt, hanem boldognak érzed majd magad, s ezt a külvilág is meg fogja jegyezni számodra. Teljesen pozitív tettekben megnyilvánulva. Viszont ezért a bizonyos 7-7,5 órai alvás a minimum. Ennyit muszáj pihenned. Az sem jó, ha túl sokat, az sem, ha túl keveset alszol. Bizony, az alvásnál is az a bizonyos arany középút számít.

 

Ami tehát fontos, a felismerés „komolysága”, legjobb esetben a prevenció, azaz a megelőzés, ami még nem jellemző Magyarországon, pedig hát minden ötödik magyar lakos nehezen alszik el. Már a kisgyermekek is. Az ő esetükben a külső körülmények a legmérvadóbbak. De Te is odafigyelhetsz a kiszellőzött, tiszta, oxigéndús levegő meglétére, a csendes, fénytől mentes hálószoba kialakítására. Kis dolgoknak tűnhetnek ezek, de sokszor a kis dolgok teszik olyan naggyá a belső, tudatalatti feszültséget, hogy az álmatlanság a későbbiekben mély alvászavart von maga után.

 

Segíteni természetesen lehet. Szakembertől, legyen az orvos, valamilyen alvásterapeuta, vagy a gyógynövény világban jártas hozzáértő. Már-már annyiféle megoldási módszer, meg terápiás eszköz van, hogy nem is lehet választani. Mondjuk, a pénztárca mindig egy gongszó ilyen esetben, hiszen nem mindent engedhetsz meg magadnak Te sem. A terápiás, csoportos kezelések meg hiába lehetnének hatékonyak, ha sokan csoport előtt, nem tudnak és valójában nem is akarnak beszélni személyes problémájukról. Lehet, hogy Te sem és valljuk be, ez azért valamilyen szinten érthető is.

 

Ezért adj magadnak egy esélyt, hogy a következőkben megnézel egy számodra pénztárca kímélő, mégis nagyon hatékony módszert a jó elalvásod érdekében. Gondolj bele, milyen lenne a napod, ha úgy kezdődne, mint egy filmben, amely a Te filmed? Kérdés, milyen film pereg a képzeletedben. Ha ebben a filmben gyönyörű és vidám vagy, türelmes és szeretetreméltó, akkor most ezt megvalósíthatod. A lehetőség adott, ezennel véget ért az alvászavar időszakod. Ennek jobbításáért most már csupán csak KATTINTS IDE.

 

 

Szólj hozzá!

2011.10.20. 16:56 álmatlanság

Az alvászavar nappal is bénít

 

Hetek óta mintha minden lelassult volna körülötted? Sajnos a világ tempója nem változott, legfeljebb gyorsult, de a Te fejedben azonban valóban lelassultak az események fáradtságodnak köszönhetően.

 

Milyen régóta nem alszol jól? Mert ha három hétnél már régebbi gyötrődéseidnek hossza, ott már valóban komoly a baj, melynek alap-problémáját csak az orvos tudja kideríteni. Az orvosok mellett pedig ott vannak ugye még az alvásterapeuták, na meg, a különféle gyógynövény világban jártas szakemberek.

 

Választék tehát van. Nagy a piac, ahol itt is szintén megannyi információt árasztanak Rád, amelyben nehéz megtalálni, ami számodra a legmegfelelőbb lenne. Éppen ezért érdemes egy saját felmérést készítened saját alvási szokásodról. Ez az ún. alvási napló készítése. Nem napi vagy heti terv, simán alvási napló. Mindössze fel kell jegyezned, hogy a héten elalvásod idejétől számított 6 órán belül ittál-e koffeint vagy alkoholt, és, hogy az elalvásod idejétől számított 2 órán belül pedig ettél-e valami nehéz ételt. Fontos, hogy a napi 7,5 órás minimum alvásidőt teljesítened kell. Nincs kibúvó. Az is fontos, hogy elalvásod előtt picit szellőztess ki szobádban, hogy friss és oxigénnel dús legyen a levegő számodra. Az idegrendszered az alvásidő alatt töltekezik fel oxigénnel. Ha nem kap elegendőt, pihenni sem tud, a regenerációs folyamatról nem is beszélve. Sokan, még éjjel is felkelnek csak azért, hogy egy kis friss levegőt eresszenek be az éjszaka csendjéből. Mindegy, ha odakint már hideg van. Egy kis meleg mamusz, nagy köpeny, és elegendő pár perc, hogy újra visszaaludhass. Természetesen bezárhatod vissza az ablakot. A lényeg a szellőztetésen van. Akkor is csináld, ha nem érzed szükségét, pedig már régen volt szellőztetve.

 

Miután alvási naplód egy hét utáni töltögetésed után is azt tapasztalod, hogy nem lett jobb a helyzet, összegezz. Vajon miben lehetne változtatnod? Mi a célod? Mert, ha valóban reggelente fitten és tele életenergiával akarsz kipattanni ágyadból, akkor bizony legalább 7 órát aludnod kell. Ezt nem úszod meg.

 

Nos, ha idővel úgy látod, hogy egyedül már tudol segíteni helyzeteden, kénytelen vagy felkeresni szakembert. Ezek közül is választhatsz, hiszen sok az erre specializálódott szakember, ami nem is meglepő, hiszen hazánkban minden ötödik embernek így vagy úgy, komolyabban vagy enyhe módon, de van gondja az alvással.

 

De mi történik, miután felkerested az orvost? Mert minden bizonnyal a doktor a sok száz féle altató közül írja fel majd valamelyiket. De Neked kedved lesz ezeket az ismeretlennek tűnő pirulákat lenyelni? És ha nem akarod, vajon miért ellenkezel ellene ennyire hevesen? A válasz az, hogy egészen egyszerűen szervezeted a visszautasító reakcióval jelzi, ha valami természetellenes akar éppen bekerülni belső működésébe. Ez egy ösztönös velejárója az embernek.

 

De ha már nem gyógyszer, mi lehet még? Alvásterapeuta, zeneterápia, mind-mind olyan szépen és jól hangoznak, de kevésbé elterjedtek még Magyarországon, és hát egyáltalán nem pénztárcakímélő egyik ilyesfajta újdonságba belefogni.

 

Én mégis azt mondom: van megoldás. El tudod érni, hogy leküzd alvászavar nyavalyád, hogy végre megint úgy kezd el a napod, hogy lift helyett inkább a lépcsőt válaszd, a negatív gondolatok után jöhetnek a pozitívak. Nem mondom, hogy egyszerű lesz, hiszen a Te saját döntésedre és változtatni akarásodra van szükség. Most valóban elérhető ez számodra, hogy újra az édes álmok álmodója legyél újra. Mert megoldás van. Mindez megismeréséért, KATTINTS IDE.

Szólj hozzá!

2011.10.20. 16:55 álmatlanság

Kiút az alvászavar betegségéből

 

Hetek óta húzod a dolgot, most azonban már tényleg vetted a bátorságot, hogy az alvászavar után nézz? Sajnos, minden ötödik honfitársad jár hasonló cipőben, mint Te. Sokan alig tudnak elaludni, vagy ha el is alszanak, azt sem jó minőségben teszik. Álmukban beszélnek, a fogukat csikorgatják, többször fel is kelnek éjszakánként úgy, hogy súlyos mozgáskényszer nehezedik rájuk.

 

Ezek mind-mind bizony valós dolgok. Talán Te is érintve vagy mindezekben. Ám a gond ott kezdődik, ha a rémálmok nem akarnak befejeződni, és ha az éjjeli nem alvásod már rányomja bélyegét nappali munkavégző tevékenységedre is.

 

Először azonban vizsgáljuk meg, mit is jelent az alvás maga. Az éjjeli alvási folyamatot öt-hat, átlagosan 90 percig tartó ciklusok folyamatos egymásutániságaként lehet elképzelni. A baj az, ha ezek a ciklusok nem követik szépen egymást, hanem közben alva járunk, idegesen, tudatalatti módon rándul szemünk és lábunk egyszerre. Az egy-egy ciklus négy stádiuma is meg tud szakadni. Ez a négy stádium a szendergés, a felszínes, a közepes, valamint a mély alvás. Ezt így összefoglalóan REM-szakasznak hívjuk.

 

Egy átlag felnőttnek napi 7 és fél órát minimum el kéne töltenie alvással. A határok feszegetésével ezt az adatot levihetjük ugyan 7 órára, azonban a 7 és fél óra tartása a legbiztosabb. Nem jó az a megoldás, ha hétköznap alig alszol, majd hétvégén pótolnád minden alvásidődet. Ezzel legfeljebb az egész hétvégéd rámegy a pihenésre, de nem sportolsz, jóformán nem csinálsz semmit, s ettől még szerda tájékán ugyanolyan borús lesz a fejed, mint ahogy az öt órai alvás után lenni is kéne. Ha azonban valóban be tudod tartani a 7 és fél óra folyamatos alvásidőt még hétköznapokon is, reggelente nagy bizonyossággal üdén, elszántan és vidáman kapnád be reggeli kakaós csigádat és indulnál dolgodra.

 

Ez talán valami nagy elérhetetlenségnek tűnik számodra? Valamilyen szinten nem is csoda. Annyi féle terápiás módszerekről hallani már manapság, hogy mindig ki tudnak újabbnál újabbakat találni. Itt van például a komfortzónai, ún. intim színterápia. Ennek lényege, hogy a nehezen elalvó páciens igyekszik hálószobájának mind a négy falát különböző színűekre festeni. A furcsa ebben, hogy a falak színe a legmelegebb árnyalattól a leghidegebb árnyalatig terjed. Ezektől a nagyon szélsőséges személyiségűek lenyugodni képesek, nagyon jó feszültségoldással bír az emberi pszichére. Aki viszont folyton túlontúl lobbanékony, talán még túl nagy is benne a szenvedély, annak nem tűzpiros, éppen valami halványkék lesz falának a színe. Ez a szín szintén le fogja nyugtatni az ilyen ember hangulatvilágát.

 

A színterápia lássuk be, valóban jótékony hatással bír. Ha mind a négy falszíned kellemesen meleg színű lenne, Te is bódító mámorban aludnál el. De Neked van most a tarsolyodban annyi pénz, hogy rögtön kifesd az egész szobád? Találsz most a következő néhány napban megfelelő szakit, akire rábíznád ezt a fontos esemény véghez vitelét?

 

Láthatod: egy jó dologhoz idő kell. De Neked nagy valószínűséggel nincs mire várnod. Különben sincs pénzed efféle csacskaságokra. Vagy ha lenne is, akkor se költenél most ilyenre.

 

Ezért kell most valami olyan után nézned, ami nem kerül tízezrekbe, aminek tudása rögtön a birtokodba kerül, és ami garantálja a könnyed, pihentető elalvás biztonságát számodra. Szeretnél újra egészséges lenni? Mert aki jól alszik, testileg-lelkileg egészséges egyaránt. Mi tudunk egy olyan módszert, amivel meggyógyulhatsz úgy, hogy nem károsítod feleslegesen szervezeted. Azt kapod, amire szükséged van, a továbbiakért KATTINTS IDE.

 

Szólj hozzá!

2011.10.20. 16:53 álmatlanság

Alvászavar? A lélekben rejlik a megoldás!

 

A hagyományos orvostudomány azt mondja: az alvászavarnak nincs semmiféle testi oka. Minden a lélekben dől el.

 

Az orvosok a mai napig azt mondják: az emberek képtelenek a nap végén letenni gondjaik-bajai nagy részét, ezért őrlik inkább magukat rajtuk, de nem képesek lenyugodni. Pontosan emiatt a nyughatatlanság miatt, olyan feszültség fog keletkezni bennük, ami miatt képtelenek lesznek az elalvásra, vagy ha igen, akkor álmok fogják őket gyötörni, tehát mélyen biztosan nem fognak tudni aludni. Ami nem megnyugtató tény, hogy statisztikailag azt mutatták ki Magyarországon, hogy az átvirrasztott éjszakák réme kétszer több nőt fenyeget, mint férfit.

 

Vajon miért lehet ez? Szerinted a nők talán túlontúl aggodalmaskodnának bajaikon?

 

Mielőtt még mindezt megfejtenéd, vegyük át gyorsan, amit az alvás magában foglal. Általánosságban elmondható, hogy egy felnőtt ember szervezete körülbelül napi 7 és fél óra alvást igényel. Természetesen vannak egyéni és életkori sajátosságok miatt eltérések, de alapvetően a 7 és fél óra minden felnőtt emberi szervezet számára kötelező. A kötelező szónak hangsúlyosságát azért kell kiemelni, mert az alvás alapszükséglet. Ugyanannyira szükségünk van rá, mint a táplálkozásra. Ezért kell vigyáznunk a jó alvás megőrzésére.

 

A normális alvásra alapjában jellemző, hogy az alvás ideje alatt öt-hat, átlagosan 90 percig tartó ciklusok váltják egymást. Az egy-egy ciklus pedig négy stádiumból –szendergés, felszínes, közepes és mély alvás- tevődik össze. A négy stádiumot összefoglaló néven REM-szakasznak nevezzük.

 

Na de, mi van akkor, ha egyáltalán nem, vagy nehezen tudsz elaludni? És miért veszélyeztetettebbek a nők férfitársaiknál?

 

A nőknél a havi hormonszint-ingadozása a legfőbb tényező, ami miatt gyakori az alvászavart mutató jelenségek együttese. Ilyen hormon-ingadozás hatására ugyanis lelki tényezőik is rossz irányba alakulnak általában. Sokkal türelmetlenebbekké, ingerlékenyebbekké válnak ilyenkor a hölgyek.

 

Ugyanígy azonban a férfiakat is terhelik a hatások, amelyek a nehezen elalvás irányába tolhatják a mindennapi lefekvés idejét. A férfiak ilyen hatása lehet például a túlzott fizikai leterheltség.

 

Látható tehát, hogy hiába emeljük ki a nőket, mert ha még statisztikailag veszélyeztetettebbek is, ugyanúgy a férfiak sincsenek biztonságban.

 

Az álmatlanság egyre inkább terjedő betegség. Minden ötödik magyarországi felnőtt ember szenved az alvászavar kórjától, ki ilyen, ki olyan mértékben. Ám a kór nyomon követése fontos, hiszen mindez könnyen krónikussá is válhat. Elegendő egy oda nem figyelés, és képes leszel már napközben is egyszer csak mély álomba merülni, annyira leterhelődik idegrendszered a nem alvástól.

 

Megoldás erre irányulóan egyre több lát napvilágot, ám a szakemberek azt mondják: az önismereti, személyiségfejlesztő tréningek idővel fejtik ki csak hatásukat, s sok esetben már nincs idő várni, pont a könnyen drasztikus folyamatátalakulás miatt.

 

Te régóta tudsz csak nehezen elaludni? Mert ha hetente négy éjszakádból nem nagyon megy az elalvás, ott már nagy a baj. Később még inkább nehezebben fogsz tudni elaludni, ami csak fokozni fogja elalvás elleni aggodalmad. Az aggodalom pedig további aggodalmakat szül. Ezek pedig még nehezebb elalvást vonnak maguk után.

 

A legújabb, természetes módok napjainkban futótűzként terjednek tévében, rádióban, interneten és plakáton. Ezeket a segítő alternatívákat egyre többen dicsérik, s legfőbb tulajdonságuk, hogy ezek már messze túlmutatnak az egyszerű személyiségfejlesztő tréningek sorozatain. A gyógyszeres kezeléseknél is beváltabbak. Olyan eszközökről van szó, amelyek nem kerülnek tízezrekbe, csupán csak hozzá kell férned. Mi most megmutatjuk az utat, hogy Te is ismét jól aludj, és olyan kipihenten kelj fel reggelente, mint még soha. Szeretnéd, ha mostantól könnyed lenne számodra az elalvás? A részletekért KATTINTS IDE.

 

 

Szólj hozzá!

Az alvászavar nem csak az időseket támadja!

2011.10.20. 16:52 álmatlanság

Az alvászavar nem csak az időseket támadja!

 

Ahogyan a körülöttünk lévő követelmények egyre változnak -hogy még többet kell dolgozni a meglévő életvitel fenntartása/jobbítása érdekében-, úgy terhelődik egyre inkább belső működésünk is. 

Érezted már, hogy fájt valaha erősen a fejed napközben? Mert az minden valószínűség szerint egy jelzés szervezetedtől, hogy keveset aludtál az éjjel.

Kilépni a mókuskerékből azonban nehéz, ezért hiába fogadjuk meg, hogy majd a következő este többet alszunk, ez valahogyan sosem következik be. 

Pedig az alvást addig lehet kihasználni, ameddig van.

Egy bizonyos idő után belépve a 62.életévbe, már egyre gyakoribbak az alvászavart jelző problémák.

A jó alvás ennek értelmében valamilyen szinten korhoz kötött.

„De mi van, ha én már nehezen alszom el most is, pedig még messze állok a 62-től?” –teszed fel most a kérdést jogosan.

Hiszen éppen a társadalmi követelmények miatt ér annyi stressz nap mint nap, hogy nem tudsz lenyugodni, ezáltal a pihenés stádiumát is egyre nehezebben tudod elérni.

Egy idő után pedig már kevés lesz azt mondogatnod magadban, hogy „majd holnap változtatok, majd holnap változtatok”.

Az alvászavar egyik napról a másikra fajulhat krónikussági szintre, amit alap esetben senki nem akar magának, mégis észrevétlenül bekövetkezik mindez.

Ilyenkor jön már végső kétségbeesésben az orvos felkeresése, aki egy gyors diagnózis felállítása után, a gyógyszeres kezelést fogja javasolni.

Hogy miért?

Mert mondhatja, hogy Te inszomniában, azaz álmatlanságban, alváselégtelenségben szenvedsz, vagy mondhatja, hogy már Nálad a hiperszomnia, azaz a nappal bekövetkező nappali aluszékonyság jellemző, minden esetben receptet fog felírni a számodra, mert orvosként neki ez az érdeke.

Ha az alvászavar okaira akarunk tényszerű választ adni, akkor általánosságban elmondható, hogy az alvászavar hátterében elenyésző az az eset, amikor testi hatás miatt nem tud az illető elaludni.

Mert az esetek 90%-ában lelki tünet az, ami miatt nem jön az elalvás.

Ilyen esetben az orvos mindenképp csak egy kezdő löketet tud adni, amikor azt mondja: rendezd magadban el másnapi teendőidet, hogy nyugodtabban tudj elaludni, mert így biztosan gyorsabban fog menni az elalvás.

Ez csak egy tanács, egy gyorsan kitöltött recept mellé, amivel nem leszel kisegítve.

Sajnos, az is egy általános statisztikai adat, hogy a lelki problémákkal kevés esetben tud a páciens egyedül megküzdeni, főleg, ha már krónikus stádiumban jár alvászavara.

A krónikussági szint azt jelenti, hogy hét éjszakádból négyet nem tudsz úgy átaludni, hogy legalább a 7 órai alvás be ne következzék.

Napi 5-6 órai alvással a hét közepéig tudsz elleni, aztán azonban olyan erősen jönnek a jelek, hogy fáradt vagy, hogy Te magad sem ismersz már magadra.

Egyre türelmetlenebbé válsz társaiddal, nem lesz kedved semmihez, ráadásul már az alvás örömét sem fogod tudni kihasználni.

Szeretnél újra jókat aludni, mint egykor?

Mert vannak nagyon jó, segítő módszerek, amelyek elsajátításával Te is néhány hét múlva újra örömmel fogsz tudni majd gondolni az alvásra.

Nem fogsz rettegni az éjszakai óráktól, hanem megtalálod a titok nyitját, amivel gyorsan, egyszerűen és könnyen fog menni az elalvás.

Szeretnéd tudni miben áll a titok életünk nagy körforgásában, melyben az alvás mindennek a vég- és kezdőpontja?

Az alvászavar megszüntetésének válaszáért KATTINTS IDE.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás alvászavar álmatlanság ellen altatók

A fáradékonyság és az alvászavar

2011.10.20. 16:52 álmatlanság

A fáradékonyság és az alvászavar

 

Sok tudós, akik az alvászavar kezelésén dolgoznak, összeszámolták pontosan, hogy életünk ¼-1/3-ad részét töltjük az alvás tevékenységével. Már érezhető ebből a számadatból is, hogy a nappali és alvási ciklus szoros kapcsolatban áll egymással. Mondhatnánk: egymás kiegészítői, amelyek szoros szimbiózisban alkotják biológiai háztartásunkat.

Ám, ha nem alszol rendesen, úgy nappali ciklusod is nehézkesebb, sikertelenebb lesz.

Talán Te is nehezen vagy egyáltalán nem tudsz elaludni éjjelente?

Ezt a problémádat bátran fel tudod felvállalni barátaid és szeretteid előtt?

Ne aggódj, most anélkül győzheted le a problémáidat, hogy a fél világ megtudná, hogy Neked elalvási problémáid vannak.

De mindenekelőtt nézzünk néhány számadatot, amit az alvásról kötelezően tudni kell.

Egy átlag felnőtt ember napi alvásigénye 6-9 óra között változik.

Ahhoz, hogy ráérezzünk, mennyire fontos azt a bizonyos arany középutat megcélozni, fontos megállapítás, hogy nem csak az van az emberre rossz hatással, ha keveset alszik.

Az is nappali fáradékonyságot okoz, ha valaki túl sokat alszik. Ezért kell foglalkozni a helyes napi alvásidő kialakításával, hogy nappal ilyen módon kihozhatjuk magunkból a legeslegtöbbet.

De vajon mi történik, ha nem alszunk eleget? Mert az egyértelmű, hogy a nappali-éjjeli ciklusokat forgatja fel fenekestül.

De miben mutatkozik meg ténylegesen a nem alvás?

Egyrészt, hogy napi fáradékonyságod munkádra, tanulásodra a teljesítőképesség határain belül fogja rányomni bélyegét.

Ha ugyanis folyton arra gondolsz, hogy mennyire fáradt vagy, azzal mindenre összpontosítasz, csak éppen arra nem, amire aktuálisan valójában kéne.

Másrészt lelkileg is türelmetlenebb, zavartabb leszel. Például el kezded elfelejteni a fontosabb időpontokat.

Mivel elméd a mélyalvási időszakban raktározza el memóriatáradba az információkat, de a mélyalvási időszakot csak elenyészően kevésszer éred el éjjelenként, ezért folyamatosan elcsúszol a határidőkkel, amelyeket be kéne tartanod, s ilyenkor már érzed: itt nagy a baj.

A megoldás előtt azonban tisztáznunk kell, hogy az alvászavarnak mely alternatíváiról van tudomásunk teljes bizonyosságunk.

Az alvászavaron biztosan megkülönböztetünk olyan embereket, akik nem tudnak elaludni, és olyanokat, akik ugyan elaludnak, de nem a megfelelő minőségben.

Mindkettő tehát probléma, ugyanis a megfelelő időmennyiség egyenes arányosságban áll a minőséggel. Ha valamelyikbe hiba csúszik, az az egész alvásidő hatékonyságán meg fog előbb-utóbb látszódni.

És még egy utolsó számadat, mely mutatja, hogy nem lógsz ki a sorból, ha alvászavar a betegséged.

Ugyanis ebben a problémájában a mai magyar lakosság 30%-a szenved olyan mértékben, hogy már orvosi segítségre is szorul.

Ez pedig egy elrettentő példa.

Általában az orvos gyógyszeres kezelést javasol a páciensének. Aki pedig alvásterapeutától kér segítséget, annak általában meg nincs a pénztárcájában elegendő összeg, hogy részt vegyen a különféle segítő terápiás alkalmakon.

A választás tehát nem egyszerű. Az egyikre kevés a pénzünk, míg a másiktól ódzkodunk, mert a gyógyszert nem akarjuk szedni, csak az orvos javaslatára kényszerülünk erre a megoldásra.

Te melyik megoldást választod?

Nekünk tudomásunk van olyan természetes gyógymódokról az alvászavarra vonatkozóan, amelyek nem kerülnek százezrekbe, ahol csak a saját akaraterődre, kitartásodra van szükség.

Összegyűjtöttük a leghatékonyabb segítő megoldásokat, amelyek lelkileg képesek feloldani az alvászavar összes jelentkező problémáját.

Ha szeretnéd, hogy újra a békés álmok álmodója legyél, akkor az alvászavar megszüntetéséért kérlek, KATTINS IDE.

 

Szólj hozzá!

Címkék: alvászavar álmatlanság altató ellen altatók

2011.10.20. 16:52 álmatlanság

„Bagoly típusnak” mondanak. Akkor ez már alvászavar?

 

Az, hogy a belső alvás-ébrenlét ciklus valakinél siet, míg másnál késik, mindenkinek a saját egyedi tulajdonsága. Szoktak ehhez egy belső lelki viszonyulást is párosítani, aminek tudományos alapja már bizonyított. Ha valaki leginkább éjjel aktív, általában művészeti irányultságú az illető, ha pedig valaki korán kelő típus, minden bizonnyal jól vagy jobban tűri a reggel 8 órás munkakezdésű állást. Ezek természetesen viszonyítások. És pont ebben rejlik az alvás alkalmazkodásának lényege.

 

De még mielőtt bármit mondanánk, le kell szögeznünk, hogy az egyáltalán nem a Te hibád, ha „bagoly” életmódot folytatsz. Az viszont már a Te gondod-bajod, ha az nem egyeztethető össze életed minden más területével. Így ugyanis, a nehezen elalvás problémája könnyen problémaszerűen előtérbe kerülhet.

 

A lelki viszonyulás már pont ebben az esetben kerülhet a középpontba, hiszen aki később alszik el, de másnap délig húzza a lóbőrt, az valószínűleg nem fog beérni a reggel 8 órakor kezdődő munkahelyére. És ilyenkor jönnek a tényleges problémák. Sokan ugyanis azt kezdik el játszani életükben, hogy inkább fent vannak hajnal 2-3-ig, s alszanak aztán négy órát, mert a munkahelyüktől egyszerűen nem tudnak elszakadni, és inkább teljesítenek rosszul, meg borongós a kedvük az álmatlanságtól, de akkor sem tudnak változtatni.

 

A változtatás természetesen ez esetben nem csak a munkahelyi változtatást foglalja magában. És nem is azt, hogy természetellenes módon próbálod ezt a „bagoly” beállítódásodat visszafogni. Szeretnéd képesnek tartani magadat arra, hogy határt szabva, minden éjjel 1 óra előtt képes legyél elaludni? Mert azért a „bagoly” életmód nem azt jelenti, hogy minden esetben hajnalban kell, hogy aludjál el. Lehet azért ezeken a határokon némiképp enyhíteni.

 

Ha be tudod tartani, hogy hétköznapokon legalább a 6-6,5 fél órát át tudod aludni, hétvégén behozhatod a lemaradást, és aludhatsz addig, ameddig jól esik.

 

Ám ehhez azok a bizonyos határok betartása ugyanúgy fontos. Ehhez az első lépcsőfok pedig, amit be kell látnod, hogy tudd: a világ nem nézhet el számodra mindent, csak azért, mert Te későn alvó vagy. Igenis alkalmazkodnod kell. Ha már a reggel 8 órakor kezdődő munkahelyedtől nem tudsz megválni, akkor be kell látnod, hogy csak a hamarabb elalvásnál köthetsz ki. Ha mindehhez kellő belátással és alázattal fordulsz, meglásd: minden nap hamarabb és hamarabb fogsz tudni picivel hamarabb elaludni. Nem mondom, hogy Te leszel az, aki minden nap este 10-kor elalszik. De nem mindegy, hogy hajnal 3-kor, vagy éjjel 1-kor fogod ténylegesen álomra hajtani fejtedet. Majd meglátod, hogy ennyi változás is minőségi javulást fog eredményezni Életedben.

 

Ami tehát bizonyos: attól még, hogy „bagoly-típusnak” születtél, nem azt jelenti, hogy alvászavar diagnosztizálható Nálad. Ám nagyon könnyen eshetsz ebbe is át, ha folyton annyira keveset vagy kényszerű aludni. Egy idő után ugyanis annyira leterhelődik idegrendszered, hogy elkezded magát az alvást is megutálni. Ez pedig egyfajta alvásellenességet is von maga után.

 

Nem árt ezért az óvatosság. Figyelj oda magadra, ha kell, vezess naplót, mivel is töltöd mindennapjaidat, és ebben hány órád jut az alvásra.

 

Mi most lehetőséget adunk, hogy az önismereted jobbításával még jobban tudj időbeosztást, és helyes napi tervet állítani föl magadnak. Ezáltal már sosem eshetsz abba a hibába, hogy valóban egyszer alvászavar betegségével kell küzdened. Olyan alternatívákat vagyunk képesek nyújtani, amelyekkel megismerheted nemcsak az alvászavar mélyebb probléma rétegeit, de megoldásokat is adunk ennek leküzdésére. Ne feledd: a megelőzés a legnagyobb fegyver egy probléma elkerülése érdekében. Ennek részleteiért KATTINTS IDE.

Szólj hozzá!

Miből tudhatod, hogy alvászavarod van?

2011.10.20. 16:51 álmatlanság

Miből tudhatod, hogy alvászavarod van?

 

Nem is gondolnánk, hogy hazánkban minden második ember nehezen alszik el éjjelenként, végső esetben nem is tud elaludni, hanem egész éjjel forgolódik ágyában.

Neked könnyen vagy nehezen megy az elalvás?

Nagyon fontos kérdés, hisz’ az egyik legalapvetőbb szükségletünkről beszélünk. Annyira szüksége van szervezetednek az alvásra, mint amikor, ha éhes vagy, eszel, ha pedig szomjas vagy, iszol.

A gyakorlatban az rajzolódik ki, hogy keveset beszélünk az alvás fontosságáról, holott alapszükségleteink egyike. Ezt ne felejtsd. Így, ha problémás az elalvásod, akkor azon mindenképp meg kell próbálnod változtatnod.

A saját további életminőséged fenntartása vagy jobbítása érdekében.

Na de, hogyan tudod azt felmérni, hogy valóban az alvászavar problémájában küzdesz?

Általános számítási adat ebben a betegségben, hogyha eleve nem tudsz a hét éjszakádból négyet rendesen átaludni, akkor ott már komoly lehet a baj.

A rendesen átalvás azt jelenti, hogy legalább átalszod a napi 7-8 órás minimum intervallumot.

Ehhez jön még a minőségi 7-8 órai alvás, amikor mélyalvási stádiumba tud kerülni idegrendszered, azaz nem álmodsz, nem végez szemed vagy lábad gyors mozgásokat.

A mélyalvás a legpihentetőbb idegsejtjeid számára. Ilyenkor tudnak ugyanis azok feltöltődni energiával, és ami a legfontosabb: ilyenkor a nap folyamán általad megszerzett információkat és emlékeket tudja elméd rögzíteni a legfontosabb információs bázisodba, a memóriádba.

Nem szabad senkinek abba a hibába esnie, hogy úgy próbál meg sok információt kevés idő alatt elsajátítani, hogy beszed valami agyi kapacitását növelő pirulát.

Egyrészt, mert az ilyen bogyók kevese kapható legálisan forgalomban is, másrészt, mert nagyon nagy az egészségromboló hatása. Nem mondom, hogy egy időre nem növelik az ehhez hasonló bogyók agyi memóriatárad befogadóképességét, de csak rövid távon.

A későbbiekben sokkal többet kell töltenie az ilyen embernek az ismétlésre, hiszen amilyen hamar bekerül elméjébe az így megszerzett ismeret, olyan gyorsan távozik is.

Legjobb, ha egy biztos életformát alakítasz ki saját magadnak. Biztos életformát, biztos időbeosztással, melyben fontos az alvás, és megkapja minden nap a neki kijáró 7-8 minimum alvásidőt.

Sok szakember, különféle terapeuták specializálódtak arra, hogy az alvászavar problémájával felvegyék a harcot, s segíthessenek páciensükön.

A zeneterápia az összes művészeti terápiával nagyon hasznosnak bizonyulhatnak, ám ezek még annyira gyerekcipőben járnak a hazai orvostani kultúrában, hogy a betegeknek nagyon meg kell fizetniük a most induló kezeléseket.

Ráadásul sokan feszélyezve érzik magukat, ha sok ember között kell beszélnie saját személyes problémájáról, márpedig ezek a kezelések mindig csoportosan szoktak zajlani.

Bizonyára érted már, hogy az alvászavar mindegyike mögött egyéni lelki problémák állnak.

Ha úgy érzed: nehéznek tűnik számodra egyedül megbirkózni a nehezen elalvás jelenségével, mi most támaszt, segítséget nyújtunk számodra.

Módszereinkkel új minőségbe tudod helyezni életed, hogy ismét vidáman, tele életenergiával tudd kezelni mindennapjaidat.

Ezennel tehát átnyújtjuk a legújabb lehetőségeket. Ezek elsajátításáért nem kell órákat a könyvtárban vagy a számítógép előtt ülve eltöltened.

Mi most összegyűjtöttük a számodra legfontosabb eszközöket, melyekkel újra gyorsan tudsz elaludni.

Ezek után biztosan nem kell már feleslegesen idegeskednek elalvásod miatt.

A legnagyobb örömforrásaid egyike lehet az alvás, hiszen már tudod a képletet: amennyire szüksége van szervezetednek az alvásra, olyan jó az alvás maga.

Ha most változtatni akarsz, alvászavarod kezelése érdekében KATTINTS IDE.

Szólj hozzá!

Címkék: alvászavar álmatlanság ellen altatók nyugtatók

Mennyi időd van aludni?

2011.10.16. 13:03 álmatlanság

 Mennyi időd van aludni?

 

Nem jó görgetni a problémákat saját magad előtt. Ez olyan egyértelmű és túlontúl egyszerűnek hangzik.

Mégis, amennyire egyszerű, olyan sokan esnek abba a hibába, hogy nem figyelnek a jelekre.

Hogy melyek lehetnek ezek a jelek?

Jel lehet, ha már a hét éjszakádból négyet nem tudsz nyugodtan átaludni. Ez azt jelenti, hogy gond nélkül sikerül elaludnod, és legalább 7 órát átalszol.

Te mennyi időt szánsz egy nap alvásra? Szoktál írni naplót, melybe feljegyzed a fontosabb fiziológia, napi rutin-adatokat?

Mert, ha hiszed, ha nem, a napi alvásidő feljegyzése nagyon fontos. Nem elég az a hozzáállás, hogy hétköznap alig alszol 4-5 órát, majd a hétvége két éjszakáján mindent megpróbálsz bepótolni.

Ez a lehető legrosszabb variáció, amit választhatsz.

Nem eshetsz ebbe a hibába.

Szervezeted ilyenkor már nem tudja a hétvégi idő alatt behozni azt, amit öt éjjel elmulasztott. 

Szokott fájni akkor a fejed, ha nem alszol rendesen?

A fejfájás mutatja, hogy nem kap agyad elegendő oxigént és az idegsejtek jelzőrendszere is a fejfájás, hogy bizony lassítanod kell a tempón, és hozzá kell szoktatni magad a rendszerezettebb pihenésre, azaz az alvásra.

Meglásd, ha alvási naplódban minden éjjel be tudod tartani a legalább 7-8 órás alvásidőt, sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben, és életed minden területén.

Legyen az akár a munkahelyed vagy a magánéleted- sokkal jobban fogod átugrani az akadályokat, ezáltal a sikert és a természetes magabiztosságot is csak úgy szippantani fogod magadba.

Már csak el kell hinned: szükséges, hogy odafigyelj életviteledre.

Ne feledd a bűvös viszonyítást: ha hét éjszakából négyet a nyughatatlan alvás tesz ki, ott már baj van.

Amely könnyen krónikussá válhat.

Legkönnyebb legyinteni a problémákra, azonban fontos a változtatni akarás.

Általában, ha már megérezzük, hogy nagy a baj, rögtön az orvost keressük fel, hogy ugyan mondja már meg, mit tegyünk.

Voltál már hasonló kétségbeesett helyzeten?

Általában mit mond az orvos miután megvizsgált?

Elsőként is fejcsóválva gyorsan elhadarja, min kéne változtatni, aztán előhúz a fiókból valamiféle receptet, gyorsan kitölti, s elküld a patikába, hogy váltsd ki a készítményt, majd szedjed este, hogy meghozza a változást.

A statisztikai adatok azt mondják a mellékhatásoktól nem mentes altató pirulák kevés esetben hozzák meg a kívánt eredményt.

Ha pedig néhány napig van is valami kézzelfogható változás a páciens életében, ez gyorsan elmúlik, mert szervezete gyorsan hozzászokni a kémiai készítmény összetételeire magyarán immunissá válik már a bevitt gyógyszerre.

Látható, hogy ez a gyógyszer dolog, nem egy kifizetődő megoldás, hiszen ettől még az alvászavar nem fog megoldódni.

Főleg, hogy a nehezen elalvás mögött mindig lelki probléma húzódik meg.

Azt pedig Neked kell megoldanod, hiszen az valóban legbelsőbb szférád egyike.

Úgy érzed, problémás az éjjelenkénti elalvásod?

Szeretnél minden éjjel gyorsan és könnyen elaludni?

Mert vannak módszerek és eszközök, melyek beválhatnak célod elérésében.

És nem csak a gyógyszerre szabad gondolni.

Abban már egyre kevesebben hisznek.

Most találhatsz gyógyszermentes megoldást, amely ugyanúgy segíthet, csak éppen mellékhatások nélkül.

Az eredmény az lesz, hogy a tartós, minőségi alvástól arcod el kezd kisimulni, sokkal több lesz Benned az energia, és aktív óráidat maximálisan ki fogod tudni használni a számodra legfontosabb dolgokra.

Nem leszel nyűgös, és nem csak a kávé után fogsz folyton nézelődni.

Ehhez már csak ismerd meg a módszereket, hogy valóban ismét békés éjszakákat tudjál magadénak.

Ha tudni szeretnéd, hogyan legyen az alvászavar a múlté akkor KATTINTS IDE.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás alvászavar álmatlanság nehéz ellen altatók

Alvászavarod van, vagy csak nem pihented ki magad?

2011.10.16. 13:02 álmatlanság

 Alvászavarod van, vagy csak nem pihented ki magad?

 

Reggel korán nem olyan jó várni a buszra. Sok, éppen akkor még alvó emberrel találkozni olyankor az utcán. Ezek az emberek fogják olyankor kezükben a táskájukat, indulnak éppen munkájukba.

Sajnos minden bizonnyal Te is kevés kipihent emberrel találkozol egy nap.

A kipihent állapot jóllehet csupán egy gyűjtőfogalom, mégis érdemes tisztázni, mit is foglal mindez magában.

A kipihentség ugyanis jelentheti belső biológiai ritmusunk egyensúlyát, stabilitását, egészségét.

Jelentheti, hogy boldog vagy-e éppen abban a pillanatban, hogy jól kezeled-e a stresszt, és mérlegelhetsz, hogy vajon életed a megfelelő úton halad-e vagy a vakvágány kellős közepén álldogálsz már egy jó ideje.

Így kézzelfogható már miért is fontos a könnyű elalvás megléte.

Keltél már fel valaha reggel úgy ki az ágyból, hogy nem láttál magad ellőt semmiféle napi célt?

Mert ez az állapot sajnos elég gyakori manapság.

De hogyan várhatod el magadtól, hogy befogadd a modern pszichológia egyik legfelkapottabb kifejezését, a pozitív gondolkodás helyes megélését, ha még ki sem vagy rendesen pihenve?

A napi alvásidő ugyanannyira alapszükséglete belső működésednek, mint amikor ha éves vagy, eszel, ha pedig szomjas, akkor iszol.

Az alvás alapszükséglet. Ha ez sincs már meg életedben, akkor borul egész addigi rendszeres teendőid mindegyike.

Tologatni fogod magad előtt a fontos betartandó határidőidet, mert nincs semmihez sem kedved.

Ha nem alszol el könnyen, ha nem tudsz jó mélyen aludni, az már azt jelenti: Életedben az alvászavar kórja diagnosztizálható.

Sokan, ha felismerik betegségüket, első reakciójukban, már-már kétségbeesésükben rohannak orvosukhoz.

A doktor úr pedig mit fog ilyenkor tenni?

Hát majd valami altató pirulát ír fel Neked.

Te szívesen fogod bevenni a gyógyszeres fiolában lapuló apró pirulákat?

Nagy valószínűséggel nem.

Mégis általános tendencia, hogy az orvosra fogjuk, hogy ő mondta, hogy szedjük be a készítményeket.

Ennek okán döntünk mi is arra, hogy beszedjük.

Bizony nehéz döntéseket ezek. Mert valahogyan ösztönösen érzed Te magad is, hogy minden, ami nem az ember természetes velejárója, azt inkább kerüli.

Főleg, hogy a legalapvetőbb és legtermészetesebb cselekedetünkről, az alvásról beszélünk.

Ez az alapszükséglet biztosan utat tör magának, ha mi is lelkileg rá vagyunk hangolódva ahhoz, hogy elaludjunk.

Hogy mit jelent a ráhangolódás?

Azt jelenti, hogy belsőleg lenyugszunk. Félretesszük örömeinket-bánatainkat, és engedünk a kísértésnek, hogyha már jelez belső ritmusunk, hogy eljött az alvás ideje, akkor engedjünk neki, és végre pihenni kezdünk.

Mindegy, mennyi dolgod lenne még aznap. Majd megcsinálod másnap. Lesz hozzá energiád, ettől sose félj.

Ha megfelelőképp alszol éjjelenként, mindenhez lesz erőd és kitartásod.

Képzeld el: hogyan szeretnél másnap elaludni? És mennyi pihenésre vágyol valójában?

Mert mindez elérése most megadadhatik számodra.

Olyan módszerekkel és eszközökkel ismerkedhetsz meg, amely rávezethet a helyes útra.

Legnagyobb vágyad fog megvalósulni, hogy békésen aludhatsz el, miközben nem fognak kényszerű érzések Benned kavarogni.

Nem azon fogsz gondolkozni, mennyi mindent kell még véghez vinned, hanem azon, hogy majd másnap, kipihenten mindenre képes leszel.

Ha szeretnéd megismerni, mennyi mindenre vagy képes, és milyen egyszerűen szüntetheted meg az alvászavart akkor KATTINTS IDE.

Szólj hozzá!

Címkék: alvás alvászavar álmatlanság nehéz ellen

Az alvászavar mint kísértet?

2011.10.16. 13:01 álmatlanság

Alvászavar kísért éjszakánként?
Ezen most változtathatsz!

 

Nehezen alszol el éjszakánként? És ha még el is alszol, másnap ugyanolyan nyúzottnak érzed magad, mint korábban?

Napjaink egyik leggyorsabban terjedő betegségéről, az alvászavar kórjáról beszélünk.

Egyre többen szenvednek benne, s ha már be is látják, hogy baj van, akkor sok esetben már késő, mert betegsége krónikássá vált.

Természetesen kiút mindenből van.

Nem szabad azt hinni, hogy a visszafordíthatatlannak látszó életritmust nem tudnánk a helyes útra terelni.

Csupán nehéz, és rögös út lesz, mikorra ismét boldogan tudsz elaludni, és még boldogabban pedig felkelni.

De nézzük mindjárt a legelejét.

Ugyanis kategóriái vannak az alvászavar minőségeinek.

Azt már tudjuk, hogy mivel az alvás egész ritmusunk kiinduló- és végpontja, a biológiai belső körforgásunk egyik keretrendszere.

Magyarán: ha aludni nem alszunk jól, úgy borul minden eddigi helyes működésünk is.

Az alvászavar minőségeinek kategóriái között megkülönböztetünk a kevés alvásból fakadó nehezen elalvást, valamint az alvás rossz minőségéből fakadó álmatlanságot.

Hogy mit jelent a kevés alvás?

Azt, hogy el kell fogadnod: a napi minimum 7 órai alvást igényli a szervezeted.

Turbózhatod működésedet koffeinnal, meg a sok idegeskedéssel, figyeld meg, hogy túlzott tempójú életviteled -amelyben mindennek helye és ideje van, csupán az alvásnak nem- egy idő után kénytelen lesz felmondania a szolgálatot.

Hogy miért?

Mert a szervezeted már tudja: úgy vagyunk bekódolva, és a sejtek működésére is az jellemző, hogy ciklikusan regenerálódnak.

Regenerálódni pedig csak az alvásidő alatt lehet.

És ha nem kapja meg szervezeted a megfelelő alvásidőt, hihetetlen gyorsan képes a belső romlásra, mely hamar külső, esztétikai úton is meg fog mutatkozni.

Nem hiábavaló tehát, ha a kozmetikumi hajfény sem teszi már szépen fénylővé hajadat.

Az sem csoda, ha öregebbnek fogod látni arcodat, mint valaha, hiszen a sejtek képtelenek mikor újra feltöltődni.

Most már talán sejted, ezek után mit jelent, ha minőségileg nem alszol jól.

Az sem elegendő ugyanis, ha alszol 7-8 órát éjjelenként, de közben álmok kísértenek, legyenek ezek jó, s rossz álmok egyaránt.

Álmodni sokszor kellemes, de ne feledd: ilyenkor az agyi területek képalkotó hálózatai bonyolult egymásutániságba lépnek egymással.

Magyarán a sejtek dolgoznak. Nem is kis tempóban.

Talán már Te is hallottad a riogatást, hogy egy nap tízezer idegsejtünktől búcsúzunk el.

Nem kell azért ennyire drasztikusan fölfogni a dolgot. Nem azért, mert eleve milliónyi idegsejt alkot bennünket, hanem azért, mert egy nap ezer idegsejtünk, ha elpusztul, nem pedig tízezer.

A sejtek pusztulásának lassítása érdekében pedig a helyes alvás megőrzésével nagyban tudsz Te magad is tenni.

Így érted már, mennyit számít az alvás? A nőknek szépségük kulcsát jelenti, a férfiaknak pedig fizikai és szellemi teljesítőképességük meghatványozását.

Ha most problémáid vannak alvásoddal, ezennel megkapod a kulcsot, mellyel elérheted, hogy ez többé ne legyen így. Te is áldani fogod majd magadban az alvással eltöltött órákat.

Szeretnél békésen aludni úgy, mint egy kisgyermek? Szeretnéd, ha reggelente kicsattannál a benned lévő szépségtől és erőtől?

Most már csak Rajtad áll a sor.

Kíváncsi vagy-e hogyan tudsz azon változtatni, amit eddig képtelennek véltél?

Mert semmi sem lehetetlen. 

Az alvászavar részletes megismeréséért KATTINTS IDE.

Szólj hozzá!

Címkék: alvászavar álmatlanság ellen altatók

Hogyan válik az alvászavar krónikussá?

2011.10.16. 13:01 álmatlanság

Hogyan válik az alvászavar krónikussá?

 

Jobb megelőzni a bajt. Ez már-már szállóigévé vált környezetünkben.

A mai orvostechnológia, s ezáltal a gyógyászati marketing, azaz reklámtevékenység leginkább a tüntetek kezelésére helyezi a hangsúlyt.

Mert bizony az alvászavar is egy betegség, így úgy kezeljük, mint az összes többit. Ám aki nehezen tud elaludni, s ebben a kórban szenved, arra könnyen legyintenek egyet.

Kultúránkban még nem egészen alakult ki az a hozzáállás, hogy igenis valamit komolyan kezeljenek.

Pedig ezt kellene tennünk. Mégsem tesszük.

Ki kellene alakulnia az emberekben minél hamarabb, hogy az alvásidő folyamatos elvesztését nem lehet szem elől téveszteni.

Hogy mit is jelent mindez?

Az alvásidő csökkenése úgy alakul ki, hogy többet töltünk azzal, hogy elaludjunk, minthogy tényleg álomba merülnénk.

És ha már alszunk, az sem mindegy, milyen módon tesszük ezt.

Mindamellett ugyanis, hogy fontos a megfelelő fekhely, hogy gerincünk egyenes, kényelmi állapotba kerüljön, az is ugyanolyan fontos, hogy a mélyalvási fázist huzamosabb ideig tudjuk kihasználni.

Nem létező információ ugyanis, hogy az álom mindössze néhány perc lenne az alvás folyamán.

Lehet természetesen ennyi is, de általában az álmok valós ideje szintén lehet akár több óra hossza is.

A mi szempontunkból az most nem lényeges, hogy felébredve, mi mennyinek saccoljuk, hogy mekkora volt időtartamban álmunk. Érezhetjük hosszúnak vagy rövidnek egyaránt.

Ami viszont fontos, hogy ismerd fel, ha (el)alvási gondjaid vannak.

Ha már odáig fajult ez a dolog életedben, hogy munkahelyeden is tényszerű teljesítményromlást tapasztalsz, mindenképpen fordulj szakemberhez.

Egyre fejlődő például hazánkban is már a művészeti terápiás tréningek között az ún. zeneterápia, amelynek folyamán a zene segítségével hozzák felszínre a szakemberek az emberek emlékeit, s megpróbálják a kellemetlenségeket orvosolni.


De amit még ennél is fontosabb!

Tegyél fel kérdéseket, hogy vajon mi lehet ennek az okozója?

Ha kell, vezess alvási naplót, melyben feljegyzed mikor, mennyit tudtál aludni és alakíts ki tervet egy hétre lebontva, hogy hogyan is szeretnél kialakítani, hogy a napi 7-8 órát mindig át tudd aludni.

A számadatokat muszáj betartani.

Ez a 7 órai megjelelés a nagyon minimum értékhatár.

A legideálisabb a 8 vagy 9 óra lenne. Igaz, hogy személye válogatja, kinek, mennyi alvásra van szüksége, de az alvásigény azért behatároló általánosan, s ezért a 8 órás alvási időszakot emeljük ki.

Egyértelmű, hogy felismerni nem lesz nehéz alvászavar-problémád, hiszen sok következményt von maga után.

Ám nem elég, ha csak magadban felismered a dolgot, de nem mondod ki.

Tisztázd magadban, s ha kell, mindenképp kérj segítséget valakitől. Ha kezdetben "csak” a párodtól, akkor hozzá fordulj. De, ha már szakértelemmel rendelkező emberhez akarsz fordulni, lépj bátran az ügy érdekében.

És akkor most vegyük sorjára a valós hatásokat, amelyet a nem alvás tud előidézni.

Egyrészt feszültté válsz pusztán azért, mert már félsz az éjszakáktól, főleg, ha azt mondogatod magadban: „majd megint nem tudok elaludni, majd megint nem tudok”.

Másrészt pedig olyan minőségbeli romlás következhet be alvászavar miatt az életedben, ami kizárólag a teljesítménycsökkenésből fakad.

Vagyis: nem lesz kedved semmihez, lassan már szeretteidhez sem.

Ez így nem jó.

Ezt Te is sejted. Most lehetőséged és módodban áll, hogy változtass.

Számtalan eszköz van, mellyel elő tudod idézni, hogy szinte ritmikusan minden éjjel azonos időintervallumban aludj el.

Az eredmény egyértelmű: szépen lassan regenerálódsz, újra visszaáll agyi teljesítőkapacitásod, megjön életbe vetett hited, és boldogság szinted elkezd megint olyanná válni, mint betegséged előtt.

Jó hírt fogsz szolgálni szeretteidnek, barátaidnak is, ugyanis újra a régi leszel, menni akarsz majd velük kikapcsolódni, és mindenhova szórakozni. 

A következőkben magad választhatod ki a számodra legmegfelelőbb megoldást.

Dönteni nem egyszerű, de ha vannak döntési alternatíváid, miért ne tennéd meg?

Csupán csak annyit kell tenned az alvászavar megszüntetéséért, hogy KATTINTS IDE

 

Szólj hozzá!

Címkék: alvászavar álmatlanság ellen andaxin

süti beállítások módosítása