HTML

alvaszavar

Az alvászavart egyszerű kezelni, és gyorsan meg lehet szüntetni az álmatlanságot. Ha Te is alvászavarral küzdesz, ezen a helyen mindent megtudhatsz az alvással kapcsolatban.

Friss topikok

Archívum

2011.10.20. 16:52 álmatlanság

„Bagoly típusnak” mondanak. Akkor ez már alvászavar?

 

Az, hogy a belső alvás-ébrenlét ciklus valakinél siet, míg másnál késik, mindenkinek a saját egyedi tulajdonsága. Szoktak ehhez egy belső lelki viszonyulást is párosítani, aminek tudományos alapja már bizonyított. Ha valaki leginkább éjjel aktív, általában művészeti irányultságú az illető, ha pedig valaki korán kelő típus, minden bizonnyal jól vagy jobban tűri a reggel 8 órás munkakezdésű állást. Ezek természetesen viszonyítások. És pont ebben rejlik az alvás alkalmazkodásának lényege.

 

De még mielőtt bármit mondanánk, le kell szögeznünk, hogy az egyáltalán nem a Te hibád, ha „bagoly” életmódot folytatsz. Az viszont már a Te gondod-bajod, ha az nem egyeztethető össze életed minden más területével. Így ugyanis, a nehezen elalvás problémája könnyen problémaszerűen előtérbe kerülhet.

 

A lelki viszonyulás már pont ebben az esetben kerülhet a középpontba, hiszen aki később alszik el, de másnap délig húzza a lóbőrt, az valószínűleg nem fog beérni a reggel 8 órakor kezdődő munkahelyére. És ilyenkor jönnek a tényleges problémák. Sokan ugyanis azt kezdik el játszani életükben, hogy inkább fent vannak hajnal 2-3-ig, s alszanak aztán négy órát, mert a munkahelyüktől egyszerűen nem tudnak elszakadni, és inkább teljesítenek rosszul, meg borongós a kedvük az álmatlanságtól, de akkor sem tudnak változtatni.

 

A változtatás természetesen ez esetben nem csak a munkahelyi változtatást foglalja magában. És nem is azt, hogy természetellenes módon próbálod ezt a „bagoly” beállítódásodat visszafogni. Szeretnéd képesnek tartani magadat arra, hogy határt szabva, minden éjjel 1 óra előtt képes legyél elaludni? Mert azért a „bagoly” életmód nem azt jelenti, hogy minden esetben hajnalban kell, hogy aludjál el. Lehet azért ezeken a határokon némiképp enyhíteni.

 

Ha be tudod tartani, hogy hétköznapokon legalább a 6-6,5 fél órát át tudod aludni, hétvégén behozhatod a lemaradást, és aludhatsz addig, ameddig jól esik.

 

Ám ehhez azok a bizonyos határok betartása ugyanúgy fontos. Ehhez az első lépcsőfok pedig, amit be kell látnod, hogy tudd: a világ nem nézhet el számodra mindent, csak azért, mert Te későn alvó vagy. Igenis alkalmazkodnod kell. Ha már a reggel 8 órakor kezdődő munkahelyedtől nem tudsz megválni, akkor be kell látnod, hogy csak a hamarabb elalvásnál köthetsz ki. Ha mindehhez kellő belátással és alázattal fordulsz, meglásd: minden nap hamarabb és hamarabb fogsz tudni picivel hamarabb elaludni. Nem mondom, hogy Te leszel az, aki minden nap este 10-kor elalszik. De nem mindegy, hogy hajnal 3-kor, vagy éjjel 1-kor fogod ténylegesen álomra hajtani fejtedet. Majd meglátod, hogy ennyi változás is minőségi javulást fog eredményezni Életedben.

 

Ami tehát bizonyos: attól még, hogy „bagoly-típusnak” születtél, nem azt jelenti, hogy alvászavar diagnosztizálható Nálad. Ám nagyon könnyen eshetsz ebbe is át, ha folyton annyira keveset vagy kényszerű aludni. Egy idő után ugyanis annyira leterhelődik idegrendszered, hogy elkezded magát az alvást is megutálni. Ez pedig egyfajta alvásellenességet is von maga után.

 

Nem árt ezért az óvatosság. Figyelj oda magadra, ha kell, vezess naplót, mivel is töltöd mindennapjaidat, és ebben hány órád jut az alvásra.

 

Mi most lehetőséget adunk, hogy az önismereted jobbításával még jobban tudj időbeosztást, és helyes napi tervet állítani föl magadnak. Ezáltal már sosem eshetsz abba a hibába, hogy valóban egyszer alvászavar betegségével kell küzdened. Olyan alternatívákat vagyunk képesek nyújtani, amelyekkel megismerheted nemcsak az alvászavar mélyebb probléma rétegeit, de megoldásokat is adunk ennek leküzdésére. Ne feledd: a megelőzés a legnagyobb fegyver egy probléma elkerülése érdekében. Ennek részleteiért KATTINTS IDE.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://alvaszavarmegszuntetese.blog.hu/api/trackback/id/tr533317939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása